De Stembak (creatieve vuilnisbak)

Met onze Stembak komen we tegemoet aan een veel gehoorde verzuchting van buurtbewoners: er is veel afval. De installatie is een creatieve vuilnisbak bestaande uit twee doorzichtige kokers waarboven twee verschillende keuzes hangen. Passanten gooien hun afval in de koker van hun keuze en “stemmen” zo voor hun favoriet. Degene die eerst vol zit, is de winnaar. “Gooi je stem niet weg, gooi je afval niet weg!”, is het idee.

Lionel Messi en Cristiano Ronaldo strijden om de prijs van populairste voetballer op het buurtfeest 2018.

We stelden al vast dat de stembak een opvallende dynamiek creëert: mensen willen extra moeite doen om hun vuilnis tot de vuilnisbak te krijgen. Af en toe staat er zelfs iemand op die één van beide keuzes zo genegen is dat hij/zij actief op zoek gaat naar vuilnis om ervoor te zorgen dat zijn/haar favoriet wint. 😉

Klik op de figuur voor een geanimeerde weergave.

De stembak op een voetbaltornooi in de buurt. Die avond werd de Champions League finale gespeeld tussen Liverpool en Real Madrid. We vroegen de voetballers en supporters om hun favoriet aan te geven. Madrid won onze competitie… en ook de Champions League.

Organiseer je zelf een publiek evenement in de ruime buurt? Dan kan je de stembak zeker gebruiken! Contacteer ons via olivier.campusatelier@gmail.com. We bekijken of de stembak een meerwaarde kan creëren. Het werkt alsvolgt:

  • We spreken af hoe we samen de stembak ter plekke krijgen.
  • Campus Atelier voorziet vuilniszakken om het afval in te doen.
  • Campus Atelier sorteert indien nodig achteraf de inhoud van de vuilniszakken.
  • De gebruiker houdt de installatie tijdens het evenement in het oog zodat er respectvol mee wordt omgegaan en leegt de kokers tussendoor indien vol. Wij zijn zelf niet altijd aanwezig tijdens het evenement. Legen is zeer eenvoudig, duurt 20 seconden en wordt voorgetoond.
  • De gebruiker neemt regelmatig foto’s van de installatie (ongeveer ieder uur één) zodat wij hier een verslagje rond kunnen maken.
  • Gebruik van de installatie is gratis – een vrije bijdrage na goede afloop kan uiteraard steeds 😉